Cooly G

Brittisk press kallar Cooly G landets hetaste producent, sångerska och DJ. Hon släpper skivor på coola labeln Hyperdub (Kode 9:s etikett med dubstep-pionjärerna Burial, Ikonika med flera) samtidigt som hon driver egna bolaget Dub Organizer. Hon heter egentligen Merissa Campbell, kommer från Brixton och har spelat fotboll på semiprofessionell nivå, men är sedan debut-EP:n 2008 ett centralt namn i och omkring UK Funky-soundet: en musik som blandar influenser från UK Garage, Soca, Electro House, Afro Beat med mera. Tropiska trummor bygger komplexa mönster runt 135 bpm som ofta kombineras med radikalt tung bas. Genren är en endorfin-injektion i Londons klubbliv och har så smått börjat sippra ut bortom de brittiska öarna.

Cooly G visade direkt med sina första produktioner att hon stack ut från mängden, och det inte bara för att hon råkar vara en av få kvinnor i den mansdominerade scenen: Hennes beats är originella, mörka och knastertorra. Lager byggs på lager och slutresultatet är detaljrikt och naturligt svängigt på samma sätt som 70-talets afrobeat. Lyssna på den mästerliga ”It’s Serious”, ett samarbete med Karizma, för ett exempel där trummorna tar upp 90 procent av ljudbilden. Ovanpå detta släpps en och annan bas-bomb och så Cooly G:s varmt souliga sångröst.

Ett signum har varit upphackade sångfragment, så att de bildar ännu en nyans av rytmer ovanpå alla dessa intrikata samplingar och trummaskiner. På sin fullängdsdebut, som kommer under 2012, rör hon sig bort från den här stilen och vi får istället höra mer sammanhängande sånginsatser.

Ibland väver Cooly G in synt-ekon som känns som direkt hämtade från Kraftwerks Autobahn, kombinerade med röstpålägg som svävar omkring i ett trippigt dub-eko.