Gonjasufi

Gonjasufi invaderade våra öron och väckte en hel del nyfikenhet efter att ha bidragit med sång till ett beat som blev låten ”Testament” på producenten Flying Lotus album från 2008, ”Los Angeles”. Två år senare släpptes hans eget debutalbum ”A Sufi and a Killer” och hyllades av kritikerna. Han är en hip-hop-visionär, en konstnär som gräver djupt inom och bortom sig själv för att därefter servera fynden på ett fat för lyssnaren att suga i sig – även om en del av hans ord knappt är urskiljbara, som om samma beat-arkeolog som just grävt upp dem tillfälligt har grävt ner dem igen. Röstens omfång sträcker sig från en kärvhet vass som ett rakblad till viskandet från en själ på kosmisk resa.

Turkiska trumbreaks från 70-talet, blues, samplingar från raga-musik, bombastiska beats, rökfyllda taktarter, psychedelica, analogt, digitalt, rått, djävulskap, disciplin, rättvisa, meditation, gemenskap, prövningar, ansvar, löften till det egna jaget, Hendrix-inspirerade drömmar – alla gör de sitt avtryck och levererar en substans som är ärlig och uppriktig. Det är en fingervisning om vad hip-hop-huvuden är kapabla att åstadkomma om de lyfter blicken och slutar pilla sig i naveln.

I januari släppte Gonjasufi minialbumet ”MU.ZZ.LE”, som må vara en skiva i kort format men den är rik på budskap, såväl politiska och sociala som själsliga. Låtarna skrevs på resande fot och speglar den frustration och ilska han ofta upplevde över världens tillstånd. Skivan spelades in i Gonjasufis hem i Mojave-öknen. Musiken är genomgående i ett lägre tempo, dyster och magisk på samma gång. En ensam mans resa genom mörkret..

Rekommenderad lyssning:
‘MU.ZZ.LE’ CD (Warp 2012)
‘When I’m In Awe’: Gaslamp Killer feat. Gonjasufi (Brainfeeder 2011)
‘A Sufi and A Killer’ CD(Warp 2010)
‘Testament’: Flying Lotus featuring Gonjasufi (Warp 2008)