LKJ & Dennis Bovell Dub Band

Linton Kwesi Johnson föddes i den lilla byn Chapelton i Jamaica 1952 men flyttade 1963 till London, där han kom att bli en centralfigur i den karibiska subkulturen. Under en tid var han medlem i den brittiska sektionen av svarta pantrarna, arrangerade poesi-workshops och arbetade med Rasta Love, en grupp bestående av poeter och slagverkare.
Även om LKJ allmänt anses vara den som myntat begreppet dub-poesi för att beskriva den särskilda hybrid av toastad ordkonst och reggaemusik som karibiska DJ:s i London börjat skapa vid mitten av sjuttiotalet – en konstform som kan sägas lade en del av grunden för den brittiska hiphopen – så vill han inte fästa den etiketten på sitt eget arbete: LKJ sätter alltid orden i första rummet och musiken skapas sedan utifrån den färdiga texten.

Samtidigt som reggae och dub långsamt integrerades i den brittiska populärkulturen genom grupper som The Clash och producenter som Dennis Bovell, så nådde LKJ ut till en bredare publik genom en serie skivor som gavs ut på den tunga skivetiketten Island. Forces of Victory (1979), Bass Culture (1980) och LKJ In dub (1980) är några exempel. I mitten av 80-talet grundade Linton Kwesi Johnson sitt eget skivbolag – LKJ – och har allt som allt sålt över två miljoner album.

LKJ var den förste svarte poet att få sina dikter publicerade i urval av anrika Penguin Classics 2002. Här, i det litterära finrummet jämte Shakespeare och Chaucer fortsätter han medvetet sitt ifrågasättande av den dominerande traditionen – vem som får använda det engelska språket och hur. Hans dikter är ofta skrivna på jamaikansk engelska: den förtryckta, svarta arbetarklassens språk.

 Det mesta av LKJ:s poesi skildrar livet som svart jamaikansk immigrant i Storbritannien, ur ett gatunära och alldagligt perspektiv – som till exempel i Inglan Is a Bitch. “Skrivandet är en politisk handling och poesin ett kulturellt vapen” sa han i en intervju 2008. Texterna reciterar han sedan 60-talet till musik som skapats i samarbete med dub-mästaren Dennis Bovell. Under de senaste tio åren har LKJ bara gett ut en enda skiva med nytt material, och uppträder numera ytterst sällan så missa inte chansen att se honom på Clandestino Festival.

Dennis Bovell Dub Band
Dennis Bovell kom till London från Barbados på sextiotalet och startade snart sitt eget “Jah Sufferer Sound System“. Bovell lärde känna rockmusiker och befann sig snart mitt i den kreativa explosionen som uppstod i mötet mellan rocken och duben. Bovell började blanda discobeats i sin dub och har jobbat som producent åt tonsättande punk- och indieband som Orange Juice och Slits, men också världsstjärnor som Thompson Twins, Bananarama och Fela Kuti. Parallellt har han fortsatt att fördjupa sin säregna dubfusion på en rad album varav det senaste kom 2011.