R;Zatz

R;Zatz är en del av den experimentella musikscenen kring skivbolaget Jarring Effects i franska Lyon. Ett kollektiv av oberoende musiker och ljudkonstnärer och ljudaktivister som ofta rör sig i gränslandet mellan elektro-dub och mer beats-orienterad, urban musik (High Tone, Scorn, Ez3kiel). I centrum finns en gemensam strävan efter att vara autonom och stå vid sidan av den etablerade kulturindustrin.  Medlemmarna i R;Zatz är djupt förankrade i den här scenen: någon som bolagets ljudtekniker, andra spelar i flera av banden på Jarring Effects.

Sedan starten för tio år sedan har R;Zatz (som kan uttalas ungefär som tyskans ord för ersättare, Ersatz) prövat ett antal olika uttryck. Musik har skapats i en rad korsbefruktningar med andra artister, däribland det elektro-cinematiska projektet Kinokik med VJ-gruppen Pixelles.

Live-versionen av R;Zatz består idag av Marilou (från gruppen Mensch), sång; Takeshi (från Asian Z),  gitarr; Mathieu (från Kaly Live Dub), trummor och Céline som bearbetar, bygger ut och förvränger musikernas klanger i live-situationen med hjälp av en mängd effekter och loopar – en klassisk live-dub-konstellation med andra ord.

På albumet ”Cruel Summer” från 2011 har kvartetten hittat en lågmäld, filmisk minimalism som stundtals för tankarna till ett sprakigt Portishead-vemod och stundtals till ett jazzigare 90-talssound à la Tortoise. Marilous sång är ömsom mystiskt dämpad, ömsom sprucket soulig med ett varmt vibrato. Takeshis gitarr är som en kall ståltråd, medan Mathieus jazziga trumspel vävs ihop med loopade spökbeats från Céline. På samma gång som den mörka stämningen närmast påminner om drömscenen i en David Lynch-film så finns här ett fokus och en närvaro som hänger ihop med att musiken skapas i nuet, i samspel mellan de olika instrumentalisterna. De olika musikerna blir till aktörer i en delvis improviserad, kuslig film av klanger, om man så önskar.