Tori Ensemble

Det finns många sätt att förnya tusenåriga musiktraditioner. Ett vanligt är att tolka en repertoar med ett otippat instrument, typ spela Bach på sitar eller Beatles på bouzuki. Ett annat sätt är att stanna kvar i det egna traditionella tonspråket men samtidigt låta det influeras av en helt annan, avlägsen musikform. Det är vad koreanska Tori Ensemble gör.

Ordet tori syftar på olika koreanska regioners sätt att tolka samma tusenåriga musiktradition. Gruppen söker ett nytt sätt att angripa ett antal av dessa tori, och kombinerar dem med västerländska musikaliska dialekter. Gruppen utgörs bland annat av: Yoon Jeong Heo, geomungo – en koreansk citra som hon ibland spelar på traditionellt sätt, och ibland genom ett antal effektpedaler in i en gitarrförstärkare. Young Chi Min hanterar bambuflöjten daegum och chang-go, en timglasformad trumma. Gruppens mest iöronfallande ljud kommer från den flerfaldigt prisbelönta sångerskan Kim Bo Ra.

Musikerna puttrar ur sig intrikata rytmer och stundtals vad som nästan låter som bluesiga riff i en överraskande naturlig symbios med den koreanska repertoaren.