Wildbirds & Peacedrums

Botnik Studios | 21 juli 2012 | Biljetter

”Hur kan mindre vara mer? Mer är alltid mer!” sa en agiterad Yngwie Malmsteen i en hårdrockdokumentär på SVT för en tid sedan. Kanhända stämmer det för gitarrvirtuosen Malmsteen – men definitivt inte för den här på en gång minimalistiska och expansiva duon: Med tanke på Wildbirds & Peacedrums extremt begränsade verktygslåda – oftast bestående enbart av Andreas Werliins trummor och Mariam Wallentins röst – så är det imponerande vilket brett sortiment av klangvärldar duon lyckats bygga.

Projektet startade 2006 på Musikhögskolan i Göteborg. Mariams intresse för den mänskliga röstens begränsningar och möjligheter har funnits med hela vägen, ett nyfiket laborerande i gråzonen mellan talat språk och musikaliskt uttryck. Andreas å sin sida jobbar med den mera fysiska upplevelsen av musiken, hans trummor leker med vår känsla för balans och proportioner, ibland med rullande raffinerade grooves, ibland med feta tunga komp som rör sig som en tvåhundrakilosjätte under melodislingorna. Sammantaget gör Wildbirds & Peacedrums musik som jobbar lika mycket med tomrum som med ljudstyrka.

Efter första albumet ”Heartcore” fick duon utmärkelsen Årets jazz av Rikskonserter, och gav ut ”The Snake” på Caprice Records. 2010 reste duon till Island för att spela in ”Rivers” med arrangören Hildur Guðnadóttir och kammarkören Schola Cantorum Reykjavík. Runt samma tid uppträdde Wildbirds & Peacedrums på Polarpris-ceremonin: uppbackade av en stor orkester framförde de en version ”Human Behaviour” till Björks ära.

Ett annat uppmärksammat samarbete var när gruppen slog sig ihop med medlemmar i Deerhoof, Skeletons, Kasai Allstars och Clandestino-favoriterna Konono No 1, i superturnén Congotronics vs Rockers, med totalt ett tjugiotal musiker på scen samtidigt.

Wildbirds & Peacedrums jobbar på ett nytt album som släpps nästa år. Spelningen på Bottna blir den enda i Sverige 2012. Spillarnas nytt material testas.

Clandestino Botnik (ordinarie pris 450) 400 kr