Nazarenes

NAZARENES_duoWebbClandestino Botnik 27 juli Bottna

Bröderna Mehdane Tewolde och Noah Isaac Tewolde har två av de mest lysande rösterna i den samtida reggaen. Med wailande och uttrycksfulla sångröster hyllar de genrens ungdom – en tid då artisterna hämtade mycket från USA:s bästa soulsångare – och framkallar minnen från barndomens Etiopien där de lyssnade på reggae och R&B.

Innan de började spela tillsammans som duo finslipade Medhane och Noah sina färdigheter som soloartister genom att jobba med åtskilliga grupper under hela 90-talet. Medhane turnerade med olika jamaicanska artister i både Europa och Afrika medan Noah släppte ett album och tre singlar på Virgin Records 1994.

Trots de stora soloframgångarna är det när bröderna slår sig ihop som det unika, genomträngande soundet uppstår. Soul och reggae möts i deras musik, reggaen återvänder till sitt ursprung och musikvärlden blir en bättre plats.


Det senaste albumet med titeln Meditation bjuder på en imponerande sammansmältning av olika ljudvärldar. Nazarenes starka sång blandas med banbrytande deep roots-reggae som spelats in med liveinstrument. Samarbetet med Midnite (som även  producerade Dezarie) och Lutan Fyah och en produktion signerad I Grade och Zion I King gör skivan till en modern klassiker.

Nazarenes röster är också deras instrument och genom dem återförenar sig Västindiens musik med sin ursprungskontinent samtidigt som Eritreas och Etiopiens rika förflutna finner sin röst i dagens roots-rörelse. Reggaens diaspora återvänder hem genom Nazarenes, som är stadigt förankrade i det upproriska roots-soundet. I sin musik förenar duon skönhet, smärta, kärlek, stolthet och hopp.