ALTAÏ KHANGAÏ

Altai Khangai_foto Guillaume Ducarme_800x485

CLANDESTINO BOTNIK | 26 JULI

Altai och Khangai är två bergskedjor i västra Mongoliet. De ringar in en vindpinad platå, 1500 meter över havet och evigheter bort från den myllrande huvudstaden Ulan Bator. Musiken i det här området präglas av ett antal mycket karaktäristiska ljud.

Det första är strupsången, en djup drone som bildas genom cirkulärandning och ofta kombineras med övertoner som bildar melodier. Den andra är -morin khuur, ett stränginstrument någonstans mitt emellan fiol och cello, fast med en fyrkantig resonanslåda klädd i skin. Slutligen det tredje: flöjten tsuur som spelas samtidigt som flöjtisten sjunger en drone. Flöjten sägs imitera ljudet av vinden som kommer ner från de snötäckta bergskedjorna, en vind som helt definierar levnadsvillkoren på platån.

De tre musikerna i gruppen Altaï Khangaï för vidare musiken från området i en tid av urbanisering och förändring. Samtidigt blandar de upp den med inslag till exempelvis av kinesisk musik för cittra och samtida ljudteknik och effekter. På senaste albumet Ongod visar trion prov på både hypnotisk upprepning och melodisk innovation. I ackordväxlingarna kan man ana en popsensibilitet samtidigt som där finns en energi i rytmiken: den bärs fram liksom framåt-lutande av de olika stränginstrumenten och slagverk i form av bjällror och benbitar – en fysisk råstyrka och attack som Altaï Khangaï delar med västafrikansk griot, deltablues, till och med rock’n’roll.

Share Button