CHANCHA VIA CIRCUITO

Chancha Via Circuito_02_800x485

CLANDESTINO FESTIVAL | 6 JUNI – MUSIKENS HUS

Bakom namnet Chancha Via Circuito döljer sig den argentinske producenten Pedro Canale. Han blandar mexikansk och colombiansk cumbia med folkmusik från Argentina och Bolivia; samplar, elektrifierar och adderar allt från ugglors hoanden till mullrande trumorkestrar. Det kallas Cumbia Digital, en sorts -uppdatering och återupprättande av cumbian och andra folkliga musikstilar från Sydamerika.

I centrum för detta kulturella reclaimande står klubben och skivbolaget ZZK i Buenos Aires (som drivs av bland andra El G, Clandestino Festival 2013). Chancha Via Circuitos musik skiljer sig från andra artister på det numera internationellt kända ZZK Records genom att vara mer lågmäld och mystisk och jobba med drömska om än dansanta stämningar.

Det är en resa som sträcker sig både framåt mot en inte alltför avlägsen teknokratisk framtid, och bakåt till ett dimhöljt förflutet, ett tillstånd före moderniteten där estetiken präglas av intuition snarare än rationellt tänkande. En kollektiv dröm om en jordigare och roligare kultur, där en panflöjt inte per -automatik var lika med kitsch. Genom beats och folklore överraskar Chancha Via Circuito och ogiltigförklarar kategorier som ful- och finkultur, äkta och falskt, dröm eller verklighet.

Share Button