DÉBRUIT & ALSARAH

Débruit & Alsarah_800x485

CLANDESTINO FESTIVAL | 7 JUNI – KAJSKJUL 46

Sudanesisk pop möter fransk kollage-dub. Débruit & Alsarahs första samarbete på skiva heter Aljawal, vilket betyder ”den resande” – ett passande namn på denna samling låtar som skapats i mötet mellan två musikaliska nomader.

Débruit, den franske afrobeat-surrealisten och groove-vetenskapsmannen som mixar hiphop och dansmusik med samplingar, fältinspelningar och ljudfragment från Senegal, Kongo, Kairo och Paris. Ständigt på jakt efter nya ljud som han smälter samman med sin egen högst analoga rytmicitet, en sorts klipp-och-klistra-dub med fjäderreverb och primitiva rytmboxar. Débruit är en efterfrågad remixare som jobbat med Lee Scratch Perry, Zero7 och många andra.

Alsarah är född i Sudan och numera bosatt i Brooklyn. Sångerska, låtskrivare och musikvetare med inriktning på östafrikansk retropop. Hennes ungdom var lika geografiskt splittrad som hennes musik är mångsidig: från barndomen i Khartoum, vidare till Jemen för att undkomma Omar al-Bashirs kupp 1989. Inbördeskrig i Jemen förde hennes familj vidare till USA, där hon började studera musik. Alsarah har sedan dess samarbetat med The Nile Project och Kombo & AfroSimba Band. Hennes melodiska sångröst passar som handen i handsken till Débruits rytmvärld, tillsammans tar de med lyssnaren på en skumpande färd från sudanesisk pop till bastunga dubdrömmar.

Share Button