MYKKI BLANCO

Mykki Blanco_800x485

CLANDESTINO FESTIVAL | 6 JUNI – MUSIKENS HUS

Från tonårskille på rymmen till konstvärldens darling till queer-hiphopens drottning. Mykki Blancos berättelse handlar om förvandlingar. Blanco är en scenpersona, ett hiphop-dragqueen-alter ego skapat av den amerikanske poeten, musikern och performancekonstnären Michael David Quattlebaum Jr. Som tonåring rymde han hemifrån och sökte sig till New York, var hemlös och förvirrad men kom så småningom in på konstskola och hittade ett förlag som gav ut hans debutbok, From the Silence of Duchamp to the Noise of Boys, där bilder av hedonistiska eskapader i Chinatown mixas med referenser till både Rilke och Sisyfos.

Quattlebaum började göra extremt bredbent industrirock under pseudonymen No Fear. Men några år senare, sommaren 2011, äntrade han för första gången scenen som Mykki Blanco. I brun peruk, svart baddräkt och bröst som var lika fejk som handväskan med Chanellogga – Mykki Blanco var född. Hennes uppträdande är lika mycket queer hiphop som performancekonst. Det har kallats för en mix av Marina Abramovi´c, Marilyn Manson och RuPaul.

Mykki Blanco har inte sällan uppfattats som en genderbändande gimmick. Men i samarbete med producenter som Brenmar, Sinden och Matrixxman står hon i främsta ledet för hiphopens förnyelse, i både rap och beats. På EP:n Betty Rubble: The Initiation från 2013 har hon tagit stora steg bort från de tidiga lofi-produktionerna och istället svävat ut i allt från luftig tropicalia till noisiga ljudkreationer från ett mörkt källarhål.

Share Button