RAZA

Raza Khan_800x485

CLANDESTINO FESTIVAL |  7 JUNI – MUSIKENS HUS

Sufism är en tradition inom islam där musiken och poesin används för att rena sinnet från det världsliga bruset och öppna medvetandet för gud och evigheten. Den viktigaste musikformen inom sufism är qawwali, och en av dess främsta företrädare är Raza. Han föddes visserligen i en kristen familj i indiska Amritsar, men inlemmade filosofin i sin egen tro efter en livsförändrande resa till Pakistan, inspirerad av bland andra den legendariske qawwali-sångaren Nusrat Fateh Ali Khan.

Raza sjunger på urdu och punjabi med en röst som sträcker sig över flera oktaver och stundtals i falsett. Musiken framförs i grupp på harmonium, tablas och handklapp. Kompositionerna är enkla och repetitiva, och lämnar utrymme åt improvisationer där flera sångare turas om att leverera långa, ordlösa sångmelismer i ett stundtals extatiskt läge.

Att se Raza live är en fängslande upplevelse, inte minst på grund av den ordlösa kommunikation som äger rum mellan musikerna i vad som liknar jam sessions lika mycket som meditation. Qawwali blandas med indisk konstmusik på ett spontant och universellt tillgängligt sätt.

Share Button