PÄR THÖRN & ANDRZEJ TICHÝ: REGION X

ThoernTichyWeb

CLANDESTINO BOTNIK, BOTTNA | 27 JULI 2014

I ett unikt framträdande kommer de båda författarna Pär Thörn och Andrzej Tichý att läsa upp hela sin gemensamma roman Region X på Clandestino Botnik. Region X gavs ut 2014 och är en mångfacetterad kollektivroman i stafettform, där ett antal människors aktiviteter griper in i varandra. Motionssimmare, taxiförare, black metal-musiker, pizzabagare… berättelsens röntgenblick sveper över deras inre bryderier och begär som tillsammans bildar en på samma gång kolsvart som komisk text. De är åtskilda men sammanlänkade förenas de av ett osynligt yttre hot.

Pär Thörn är författare och elektronmusiker. Sedan 2007 har han betraktats som en av de mest spännande och betydelsefulla unga författarna i Sverige. Han arbetar ofta konceptuellt med upphittat material. Men detta grepp sidoställs med ett associativt berättande. De sista åren har han i huvudsak varit verksam i Berlin.

Andrzej Tichý är bosatt i Malmö men höll under 2012 i varmt hyllade skrivarkurser på Clandestino Institut. För sin första roman, den apokalyptiska barndomsskildringen Sex liter luft, belönades han med Borås Tidnings debutantpris. Hans senaste roman, Kairos, hyllades av kritikerna och gav Tichý Aftonbladets litteraturpris 2013.

Pär Thörn och Andrzej Tichý har samarbetat tidigare: Tillsammans med ytterligare fem författare medverkade de i det kollektiva skrivprojekt Motskrifter som arrangerades av Clandestino Institut och mynnade ut i en litterär flashmob och ett poesiregn under Way Out West 2012.

Share Button