PortMone-main1

PORT MONE TRIO

PortMone-main1

CLANDESTINO BOTNIK | BOTNIK STUDIOS | 24 JULI 2015

När Port Mone Trio skulle spela in sitt andra album ”Thou” packade de en bil med mikrofoner, datorer, dragspel, bas och slagverk, och for ut i den vitryska urskogen. Musiken återspeglar platsen på flera sätt: I trädtopparna rasslar vinden. Och de instrumentala låtarna börjar så att säga i en bekant promenad längs mollmelodiska stigar för att så småningom förirra sig djupare in i mörkret. Slaviska dragspelstoner utgör stommen men försvinner in i postrockiga och jaco pastoriusiska basfigurer och improviserade rytmer.

Port Mones musik är en stämningsfull mix av traditioner från Ryssland, Ukraina och Vitryssland som möter kammarmusik, jazz och experimentell rock.

Trions inspelningar förekommer i en mängd filmer och musikens ordlösa skönhet har vunnit dem mängder av lyssnare på alla sidor av den konflikttyngda regionen: För en tid sedan uppträdde de för en grupp omringade ukrainska soldater på Krim, medan ryska trupper patrullerade bara ett stenkast från scenen. Port Mone fick enligt egen utsago stående ovationer från båda sidor.