DYSTURBANCE

DYSTURB_Australia_web800pxBild: Theo Renaut

Temat på årets Clandestino Talks är Dysturbance – avbrott i den globala stadens välordnade och ”fredliga” tillstånd, där den tillväxtcentrerade regimen visar sitt välstånd i övervakade och genomdesignade byggnader, och där arbetet med att hålla ytorna rena från obehöriga människor och företeelser pågår ständigt. Dysturbance är ingripanden i ordningens språkliga innanmäte som verkar störande, upphävande och till och med omstörtande genom att införa perspektivskiften.

Globaliseringen framträder som ett nätverk av urbana centra. Avståndet i tid och form krymper mellan världens metropoler och börsmarknader där den globala tillväxtcentrerade regimen visar sitt välstånd i välövervakade, multifunktionella och genomdesignade byggnader.

Tokyo, New York, London, Shanghai

Den globala staden producerar frenetiskt rena ytor utformade för köpstarka konsumenter – fashionabla caféer och butiker, reklampelare och gigantiska teveskärmar som spottar ur sig en aldrig sinande ström av livsstilar och idealiserade konsumtionsmönster.

Beijing, Mumbai, Rio de Janeiro

Arbetet med att hålla ytorna rena från obehöriga människor och företeelser pågår ständigt. Fientlig design omöjliggör hemlösas sömn, avskräckande stadsplanering håller tiggare borta, vakter misshandlar ensamkommande flyktingbarn, ständigt närvarande kameror övervakar våra rörelser, privatiseringen av offentliga väggar och torg intensifieras. En mängd mekanismer håller den globala stadens scen fri från de globala klyftornas misär.

Paris, Moskva, you name it

Dysturbance är avbrott i den globala stadens välordnade och ”fredliga” tillstånd. Det är ingripanden i ordningens språkliga innanmäte som verkar störande, larmande, upphävande och till och med omstörtande genom att införa perspektivskiften. Om avantgardekonsten använde störning som estetisk strategi för att utmana konstverkets integritet och ge upphov till förnyelse, innebär dysturbance istället dystopiska störningar i det urbana rummet som söker destabilisera globala ordningar.

Göteborg, Gerlesborg, Bottna

Årets gäster på Clandestino Talks kommer både att delta i samtal och på ett eller annat sätt intervenera i staden. Vad beträffar musiken är den där och vittnar om samma konflikter. Skillnaden är möjligtvis bara den Bob Marley iakttog för länge sedan: When it hits you, you feel no pain. Hur det än blir med den saken hälsar vi er varmt välkomna till den 13:e upplagan av Clandestino Festival 2015.