ANOUAR BRAHEM

1_Anouar Brahem_credit Arthur Perset

Den tunisiske kompositören och oudspelaren Anouar Brahem har i över 20 års tid utmanat gränser och blivit en nyskapande och självklar röst på den internationella jazz- och konstmusikscenen. Ljudbilderna som skapas är vackra, dramatiska och vemodiga klanger som samtidigt definieras av en lätthet och subtil tillgänglighet.

Hans samarbeten stäcker sig över både land och genrer och inkluderar bland flera klarinettisten och kompositören Barbarose Erköse samt jazzstorheter som Jan Garbarek, John Surman, Dave Holland och Richard Galliano. Under sin karriär har Anouar Brahem släppt åtta album som alla mottagits väl av både publik och kritiker. Han är flerfaldigt prisbelönt och har bland annat tilldelats det tyska Echo Jazz Award för bästa internationella musiker samt blivit utnämnd till ”Chevalier des Arts et des Lettres” av den franska staten. År 2012 blev han även medlem i tunisiska akademin för vetenskap, konst och litteratur.

Anouar Brahems senaste album Souvenance som kom ut efter sex års tystnad är uppkommen ur tankar och minnen kring den arabiska våren. Vid sin sida har han denna gång François Coutier på piano, Klaus Gesing på basklarinett och Björn Meyer på bas. Tillsammans skapar kvartetten melodier som präglas av en skörhet och ett teatraliskt tungsinne; en ständig pendling mellan hopp och förtvivlan.

Under den Europeiska premiärkonserten på Prinzregententheater i Munchen möttes kompositionerna av stående ovationer och DN:s recensent kallade albumet för: Bitvis oroande dissonant och melankoliskt gripande, bitvis överjordiskt vackert och utmanande. Även efter 30-talet genomlyssningar. Nu får även vi chansen att uppleva hans kritikerrosade, innovativa och tidlösa kompositioner.