BITORI

(15 von 24)_WEBB

Bitori anses idag vara det största bandet inom funaná. I hemlandet Kap Verde var denna genre förknippad ett alldeles för vilt och rått sound som endast outbildade bönder ägnade sig åt. Det var först efter landets självständighet 1975, när den energiska dans- och musikgenren började spridas, som omvärlden fick upp ögonen för gruppen.

Bandnamnet är taget efter medlemmen Victor “Bitori” Taveres som redan på 1950-talet gav sig ut på en resa till ön Sao Tomé & Peincipe och återvände till Kap Verde med ett dragspel (oundvikligt i funaná). Självlärd utvecklade han en helt ny stil med ett passionerat sound och uppriktiga texter som beskrev arbetarklassens hårda verklighet.

När den unga sångaren Chando Graciosa fick upp ögonen för Bitori inledde de två ett samarbete och gav sig ut för att sprida sin musik. Efter att ha rest runt och uppträtt i flera år återvände de slutligen till Kap Verde för att föreviga soundet som de tagit fram. Tillsammans med trummisen Grace Évora  och bassisten Danilo Tavares spelade de 1997 in ”Bitori Nha Bibinha”, ett album som många anser vara det bästa inom genren som någonsin gjorts.

När det träffsäkra skivbolaget Analog Africa återutger detta legendariska album i vår kommer det nå global spridning. Redan i sommar samlas Bitori, Chando Graciosa och de andra medlemmarna för en internationell turné. Till Clandestino kommer de tillsammans med skivbolagets grundare Samy Ben Redjeb som kan trolla fram oanade hemligheter ur sin skivsamling.