CHRISTINA OUZOUNIDIS

Christina-webb

I samarbete med Glänta presenterar vi Christina Ouzounidis, en av våra just nu mest intressanta och omtalade dramatiker. Hon blivit känd för sitt musikaliska, egensinniga språk som ifrågasätter normer och ofta hämtar sitt stoff ur antika grekiska myter. Förutom dramatiker är Christina Ouzounidis även verksam som regissör och författare och var under många år en av de drivande bakom Teatr Weimar i Malmö, ett scenkonstkollektiv som sträcker sig över teater, konst, poesi och modern konstmusik. Där satte hon upp flertalet av sina egenskrivna pjäser som Ordet – Kött och Heterofil.

Under sin karriär har Christina Ouzuonidis skrivit och regisserat för såväl fria grupper som större teaterscener och bland hennes uppdragsgivare kan nämnas Stockholms Stadsteater, Kungliga Operan, Sveriges Radio. Hon är flerfaldigt prisbelönad och mottog 2010 Expressens teaterpris samt det svenska Ibsensällskapets dramatikerpris 2012.

De senaste åren har hon doktorerat i teater vid Teaterhögskolan i Malmö och i vår släpper Glänta hennes avhandling: boken Tvivel – replikernas poetik. Hon är under våren även aktuell med en uppsättning av Elfride Jelineks Winterreise på Teater Galeasen i Stockholm.