MATANA ROBERTS

matana2013-jason_fulford_WEBB

Den internationellt hyllade kompositören, bandledaren, saxofonisten och ljudexperimentalisten Matana Roberts har av kritiker kallats en ”enorm talang” och ”talespersonen för en ny, politiskt medveten jazzscen”.

Matana Roberts föddes i Chicago där hon tillsammans med basisten Josh Abrams och trummisen Chad Taylor startade trion Stick and Stones som regelbundet uppträdde på en av stadens äldsta jazzklubbar: Velvet Lounge. Efter två släppta album flyttade Matana Roberts till New York.

Mest känd är Matana Roberts för Coin Coin: ett pågående musikprojekt i flera kapitel som genom improvisation utforskar historiskt berättande, minnen och politiska uttryck. Med en elegant fingertoppskänsla och ett oerhört levande bildspråk låter hon alltifrån explicita våldsscener från slaveriet till mer dova, nostalgiska bilder av livet i den amerikanska södern träda fram i fragment efter fragment. Huvudinstrumentet saxofonen tar stor plats, men det är Matana Roberts röst (oavsett om det handlar om sång, utrop eller spoken word) som bestämmer känsloläget och intensifierar intrycket. I dagsläget har bara tre av projektets totalt tolv planerade kapitel släppts, men hon har redan kammat hem prestigefyllda priser som Alpert Award In The Arts och Doris Duke Impact Award.