NEGAR NASEH

Negar Naseh_foto Adam Nilsson_WEBB_

Negar Naseh debuterade som författare samtidigt som hon avslutade sitt sista år på läkarlinjen. Under all denna vinter är delvis en roman om en komplicerad mor och dotter-relation med de Västerbottniska skogarna som fond, men boken består även av en arbetsdagbok från skrivprocessen: ett sätt att bjuda in läsaren till samtal om läsande och skrivande. Debuten hyllades av kritiker och nominerades till Borås Tidnings debutantpris 2014.

Sin egen arbetsprocess har Negar Naseh vid flera tillfällen beskrivit som läsande snarare än skrivande: “Jag vill gräva ner mig i ett hål och i det där hålet vill jag att väggarna ska vara fyllda av sådant som kan hjälpa mig att ta mig upp. Det är då skrivandet av fiktion blir intressant för mig. När jag kan skapa en värld baserad på andra berättelser”.

Negar Nasehs andra roman De fördrivna kom ut i mars i år och är ett psykologiskt drama om Europa idag. Ett svenskt par boende på Sicilien brottas med sina vardagsproblem, samtidigt som flyktingkrisen pågår i bakgrunden. Västerbottens kyla är utbytt mot Siciliens stekande hetta. Med ett stramt, tillbakahållet språk utforskar Naseh medelklassens likgiltighet och myntar samtidigt begreppet ”vit melankoli”, vita personers känsla när världens orättvisor tränger sig på.