Onom Agemo and The Disco Jumpers

Oceanen, 23 april 2017 kl 19.00.

Onom Agemo and The Disco Jumpers är en kvintett från Berlin som blandar afrobeat à la Fela Kuti med psykedeliskt sväng och frijazz. Ofta är det knepigt att identifiera vad det egentligen är för något som simmar runt i den funkiga cocktailen som utgör nya albumet Liquid Love: Distade tumpianon (eller är det syntar?), monotona beats spelade av en mänsklig trummaskin med krautjazztendenser (fans av Can-trummisen Jaki Liebezeit lär inte bli besvikna), jazzflöjt och doo wop-körer …

Bandet leds av tenorsaxofonisten och låtskrivaren Johannes Schleiermacher. Hans kompositioner rör sig obehindrat genom snårig terräng bestående av ovanliga taktarter och modaliteter, etiopiska melodier och marockansk sufi-trance-dans. Medlemmarna är idel virtuosa musiker men hänger sig sällan åt solistiska egotrippar – svängighet och melodi står istället i centrum hos The Disco Jumpers.

Alltihop bildar en välformad helhet, som dessutom är oemotståndligt dansant! Men vad eller vem är då Onom Agemo? Namnet på en gudom från ljebu-kungadömet i nuvarande Nigeria? Baklängesgrekiska?

Lars Lovén
Bakom skivspelarna denna kväll står Lars Lovén. Frilansande journalist och sedan 2005 musikkritiker i Svenska Dagbladet med fokus på utomeuropeisk musik. Han är också regissör bakom dokumentärfilmen Fonko – om samtida afrikansk musik som visas på festivaler runt om i världen just nu. Under de senaste åren har Lars Lovén framför allt, och i ett antal reportage, bevakat den moderna musikutvecklingen i Afrika. Han har också arbetat på Göteborgsposten, SvD och SVT.