OGOYA NENGO & THE DODO WOMENS GROUP

leNXHzz2MlA0IHWMS0FqJmTO8B2rqpWpEFubyNeXCNzIMwdewb0iFqvKM1h6DYxnKZ3u95hZEAhsE0kOg402MVjcYAu4YR_pW_M2577xEIzRpzznrTLoVTCuinAuH19xphWmtkr47Qxm7ZVwZiujvkZCLANDESTINO BOTNIK | BOTNIK STUDIOS | 24-26 JULI 2015
Ogoya Nengo hette från början Anastasia Oluoch. Hon föddes i en liten by vid Victoriasjöns strand i slutet av 1930-talet. Anastasias föräldrar var sångare och berättare, och det föll sig alldeles naturligt att Anastasia följde i deras fotspår.

Redan som trettonåring var den kenyanska sångerskan en av de största sångerskorna inom Dodo-genren. Dodo handlar om att sprida budskap och kommentera samtiden.

I centrum av Dodo finns alltid en uttrycksfull röst, oftast i sällskap med slagverk. Ogoya Nengos musik är rå och intim. Rösten är kraftfull, direkt och orädd. Hon backas upp av traditionella trummor och rytminstrument, men gömmer sig aldrig bakom dem. Hennes stämma är stundtals melodisk, oftast direkt och alltid passionerad. Trots att Ogoya Nengo länge varit en av de allra största inom den kenyanska folkmusiken dröjde det till 2014, efter en drygt halvsekellång karriär, innan hon äntligen släppte sina första internationella inspelningar tillsammans med gruppen The Dodo Women’s Group. ”Rang’ala – New Recordings From Siaya, Kenya” producerades av de tyska experimentalisterna Stefan Schneider (To Rococo Rot, Kreidler, Mapstation) och Sven Kacirek.

Albumet spelades in i Ogoyas hus i Rang’ala Village och är inte bara en perfekt fångad version av Ogoya Nengo & The Dodo Women’s Group, det är också ett viktigt dokument över den utrotningshotade Dodo-traditionen.

Live bjuder Ogoya Nengo & The Dodo Womens Group på en skön blandning av gungande tantrumpor, dans och matchande klänningar.