숨 [SU:M]

숨[suːm] 1_WEBB

2007 började Jiha Park och Jungmin Seo att skapa och framföra nyskrivna verk för att öka förståelsen för traditionell koreansk musik. Resultatet blev 숨 [Su:m], ett projekt med det ambitiösa målet att påbörja en ny era i koreansk musik där tradition möter samtida konstmusik.

De båda medlemmarna träffades på Korea National University of Arts där Jiha Park studerade bambu-oboen piri och en ovanlig vertikal munorgel som heter saengwhang, medan Jungmin Seos huvudinstrument var en tolvsträngad cittraliknande så kallad gayageum. I sin musik använder de endast egna instrument för att visa på deras fulla musikaliska kapacitet.

숨 [Su:m] följer inga musikaliska regler utan experimenterar fritt med olika toner, rytmer och melodier. Duons första album Rhythmic Space: A Pause for Breath släpptes 2010 och hösten 2014 kom deras andra album: 숨 [Su:m] 2nd där vi bland annat kan höra samarbeten med Geomungo Factory som gästat Clandestino Festival tidigare år.

Kritiker har beskrivit deras musik som ”ren, sofistikerad och kristallklar med en ljudbild som karaktäriseras av en strävan efter avskalad tomhet”. Ja, det är svårt att sätta ord på det ibland.

Hursomhelst, om vädergudarna vill oss väl ånjuter vi denna konsert vid en skogstjärn i gryningen.