Aktivistsalongen #2: Husbyhändelsen

942733_10151663284170350_926487272_nHUSBYHÄNDELSEN

8 juni kl 13.00-15.00
Gratis inträde
Clandestino Institut (Ingång via House of Win Win)
Tredje Långgatan 13b
413 03 Göteborg

Kontakt: aktivistsalongen@clandestinofestival.org

Medverkande:
Lawen Redar, juridikstuderande, ungdomsledare och skribent
Rami al-Khamisi, Megafonen
Mattias Gardell, religionshistoriker, Uppsala universitet
Evin Ismail, doktorand i sociologi, Uppsala universitet
Catharina Thörn, sociolog, Göteborgs universitet
America Vera-Zavala, dramatiker
Lory Dance, gästforskare vid Lunds universitet, aktivist

Aktivistsalongen #2 är en del av sommarens Clandestino Festival.

Samtidigt som verkligheten tar form av fiktion spelas fiktiva scener upp i människors vardag. Den pågående Husbyhändelsen vittnar om att vi lever i ett splittrat samhälle. Inte bara händelsen (händelserna) i sig (själva). Utan också – eller framförallt – de analyser och reaktioner som framhävts i media.

Medan många pekar på orsaker som har med frustration över polisbrutalitet (dödskjutningar), olika former av rasism (inklusive rasprofilering) samt ökande arbetslöshet i redan socialt utsatta områden där nedläggningar av skolor, vårdcentraler och folktandvård intensifierats, fokuserar andra kommentarer på behovet av att utöka polisens befogenheter för att skydda den svenska demokratin mot främmande kriminella element. På ett subtilt sätt förefaller det dem som om själva händelsen inte är svensk. Även om kravaller och bränder onekligen äger rum i Sverige har den sin upprinnelse i någonting som är främmande för Sverige.

Det rapporteras i internationell såväl som i svensk press om att det är invandrare som ligger bakom revolten; det är, säger man, i invandrartäta områden som den äger rum och högerpopulister vräker ut sitt hat mot dessa grupper i sociala media där sluter upp bakom den svenska polisens försvar.

Hatspråket spänner sina muskler till bristningsgränsen. Vilka intressen är det som sluter upp till försvar av polisen som genom dödskjutningen av den 69-årige mannen pekats ut som den tändande gnistan? Är det möjligt att kriminella våldsaktörer uppstått i Europa av en ren tillfällighet, helt oberoende av välfärdsstatens nedrustning? På vilket sätt kan en analys av de sociala motsättningarna bidra till att förklara våldsutbrotten? Frågorna är många och svaren brådskar.

Aktivistsalongen #2 riktar fokus på denna händelse genom en serie speedanalyser av det slag som vi ägnade åt Maktskiftets video Tro, hopp och utanförskap i samband med Aktivistsalongen #1.

Aktivistsalongen #2 äger rum den 8 juni kl 13.00-15.00 på Clandestino Institut (Tredje Långgatan 13b 413 03 Göteborg) i samband med sommarens Clandestino Festival.

Kontakt: aktivistsalongen@clandestinofestival.org