Aktivistsalongen

SL-blurrat-web-cropped

 
AKTIVISTSALONGEN PÅ CLANDESTINO FESTIVAL
4 MAJ & 8 JUNI 2013
KL 13-19, STORA TEATERN, GÖTEBORG
Kostnadsfritt (festivalbiljett behövs inte!)

Kontakt: aktivistsalongen@clandestinofestival.org

Facebook

Med avstamp i vårvinterns debatter om och motstånd mot REVA bjuder Clandestino Festival in till Aktivistsalongen, en plats för samtal och erfarenhets- och idéutbyte mellan personer som ägnar sig (eller vill ägna sig) åt aktivism i olika former och sfärer. Förhoppningen är att Aktivistsalongen ska kunna bidra till det antirasistiska och asylrättsliga arbete som görs i Göteborg.

—-

PROGRAM 4 MAJ:

13.00 ÖPPNING

13.30 – 15.00 SAMTAL – GÖTEBORG, FRISTAD FÖR PAPPERSLÖSA
Vilka vardagsstrategier har personer som lever utan papper i Göteborg och hur skapas parallella infrastrukturer för att göra det mindre omöjligt att leva som papperslös? Hur skulle man kunna arbeta – vad behövs? Vad är en fristad – borde och kan Göteborg bli en sådan?

15.30 – 17.00 SAMTAL – MOTSTÅND MOT REVA
Rättsosäkra asylprocesser, förvar, tusentals papperslösa personer vars mänskliga rättigheter inte erkänns, REVA – situationen för flyktingar som inte släpps in i det officiella Sverige är akut. Samtidigt är ett medborgarskap i sig inte någon garanti för att hamna på rätt sida om gränsen för vem som uppfattas höra till och inte höra till. (Några exempel: de vita privilegier som sattes i fokus av förra årets diskussioner om rasistiska stereotyper i kulturen, att det i 9 fall av 10 varit personer med rätt att vistas i Sverige som REVA-stoppats i Stockholms tunnelbana, Billströms blonda blåögda damer, Reinfeldts etniska svenskar mitt i livet…)

Hur hänger kampen för social och ekonomisk rättvisa, papperslösas rättigheter, asylrätt och en antirasism som utmanar vita privilegier ihop? Vilka är de viktigaste och mest akuta frågorna framöver? Hur ser motstånd och förändringsarbete som tar hänsyn till och utgår från människors skilda erfarenheter, positioner och juridiska status ut?

17.00 – 19.00 ÖPPNA RUM – TA STORA TEATERN I BESITTNING
* Förstå en video – kommetarstafett om Maktskiftets video Tro, hopp och utanförskap
https://www.facebook.com/events/522010607835768/?fref=ts
* Kampanjen Ain’t I a Woman
http://aintiawomankampanjen.wordpress.com/
* Kampanjen Asylrätt 2014
www.asylratt2014.se
* Act in concert
Med nuvarande och före detta elever från Valand kommer delta på Aktivistsalongen med en kakofoni av ljudkonst, fotografi, installationer, projektioner mm. som tar upp olika perspektiv på papperslösas situation.
* Med mera

19.00-03.00 CLANDESTINO FESTIVAL

REVA river längs flera gränser. Men människor gör motstånd. Genom att leva som papperslösa, genom att skapa fristäder. Genom aktioner, genom att skriva, genom att lära och avlära, genom konst och teori. Genom att ifrågasätta den politik som drivit fram REVA (även när den, för dem som inte drabbas direkt, tar sig mindre akuta uttryck). Genom att i kraft av sina liv synliggöra de ohållbara politiska premisser som råder i Världen-Europa-Sverige-Göteborg idag.