Anoushka Shankar: Traveller

anoushkaCROP

Clandestino Festival sommarupplaga 7 juni Stora Teatern

Sitarvirtuosen och kompositören Anoushka Shankar är djupt rotad i den indiska klassiska musiken: Nio år gammal började hon ta lektioner för sin far, den legendariske Ravi Shankar, och fyra år senare började hon uppträda på scen. Det skulle bli en lång rad konserter vid sitarmästarens sida innan han gick bort i december 2012.

På samma sätt som Ravi Shankar bidrog till att skapa helt ny musik i mötet mellan öst och väst, så är Anoushka Shankar också en konstnär som ständigt söker efter nya möjligheter att skapa över gränserna. Inte på något kollageartat sätt, utan genom att samarbeta med musiker som liksom hon själv befinner sig på en nivå där de kan experimentera och hitta naturliga förbindelser och tonspråk. Så möter exempelvis hennes klassiska sitar elektroniska beats och melodier i ett samarbete med Karsh Kale på skivan Breathing Under Water, där även fadern och hennes halvsyster Norah Jones medverkar.

Traveller är Shankars senaste projekt, där hon blandar indisk konstmusik och andalusisk flamenco. Varför denna mix, kan man kanske fråga sig. Delvis handlar Traveller om att spåra romernas resa genom århundradena, från deras nästan bortglömda hemland Rajastan i Indien till Spanien. Där blandades romsk kultur med nordafrikansk vilket slutligen gav upphov till flamenco.

Det är en samling intrikata kompositioner, lika intensivt virtuosa som sjävklart lekfulla. Ett album gavs ut av Deutsche Grammophon och vann bland annat Songline Magazines pris 2012 samt nominerades till en Grammy Award för “bästa världsmusik”. Inspelningen gjordes i Madrid tillsammans med bland andra Javier Limon, en musiker och producent känd för tänja flamencogenren till nya former. Anoushka Shankar har uppträtt med Travellerrepertoaren i Europa, USA, Mellanöstern och Indien – för slutsålda hus och med lyriska recensioner.

PRESS om Anoushka Shankar: Traveller:

”Raga blandas med Andalusiens intensiva rytmer: Shankar tar oss med på en sällsynt vacker stig mellan olika musikaliska världar”.
– Sunday Times

”Travellers hybridmusik flyter lika naturligt som en konversation”
– The New York Times

”Djärvt passionerad flamenco och omvälvande indisk instrumentalmusik skapar tillsammans en djupt tillfredsställande resa.