Talks: Almou Ansar

AlmouWeb

FESTIVAL AU DÉSERT I EXIL 7 NOVEMBER
Musikens Hus, Djurgårdsg. 13, Göteborg. Öppnar 18.30. | Hela programmet | Biljetter säljs i entrén

Almou Ansar är en av ökenfestivalens grundare. Under Göteborgseditionen av Festival au Désert i exil intervjuas han på scen av Lars Lovén, frilansjournalist och musikkritiker med samtida afrikansk musik som specialområde.

Le Festival au Désert har sitt ursprung i en årligen återkommande fest (Takoubelt) för de kringresande tuaregfolken, som en gång om året samlades just i trakterna kring Timbuktu i Saharas utkant, för att fira och spela musik. En musik som inte bara utgör ett socialt kitt för ett utspritt ökenfolk, utan som också sägs vara ursprunget till den amerikanska bluesen – och därmed också jazzen och alla möjliga andra afro-amerikanska musikgenrer. Ändå var det mer av en hemvändarfest än en musikalisk världshändelse tills Manny Ansar och hans kusin Almou Ansar bestämde sig för att starta en regelrätt musikfestival ute bland sanddynorna 2001. Le Festival au Désert har sedan dess vuxit och blivit något av en renässans för tuareg-kulturen: Tinariwen, Ali Farka Touré och Bassekou Kouyate är alla världsberömda artister som förknippas med festivalen och som vittnar om Malis mäktiga musiktradition. Musiken har nått långt bortom landets gränser och lockat världsstjärnor som Bono och Damon Albarn till Festival au Désert.

När konflikten i norra Mali bröt ut 2012 beslutade man att inte genomföra nästa festival. Islamister i området hade som mål att förbjuda alla musikaliska uttryck och festivalen var direkt hotad av flertalet våldsamma grupperingar. Arrangörerna lät sig däremot inte stoppas och en “Karavan för fred” med malinesiska musiker har under sommaren 2013 turnerat i USA och Kanada, och här i Norden har vi på Clandestino Festival fått möjligheten att arrangera Festival au Désert i exil tillsammans med ett antal organisationer. Vi vill härmed uppmärksamma att friheten att uttrycka sig musikaliskt, eller konstnärligt överhuvudtaget, inte är något som vi kan eller får ta för givet. I Mali riskerar mångåriga musiktraditioner att försvinna om de inte längre tillåts utövas.

I februari 2013 tilldelades festivalen Freemuse-priset. Freemuse är en organisation som arbetar för yttrandefrihet inom musik och stöttar musiker och kompositörer som är hotade av censur. Det är första gången en festival tilldelas priset.

Göteborgsupplagan av Festival au Désert i exil presenteras av Clandestino Festival i samarbete med föreningen Mer Jazz i Sverige och Svenska PostkodLotteriet. Information om Stockholmsupplagan här.