Yasmine Hamdan

Yasmin_Hamdan_Web

Clandestino Botnik 28 juli Bottna

Yasmine Hamdan: Sångerska, låtskrivare och skådespelerska av libanesisk härkomst, sedan en tid baserad i Paris. Hon blev känd med duon Soapkills medan hon fortfarande bodde i Beirut. Bandet blev snabbt ett soundtrack för den unga konstscenenen i efterkrigstidens Libanon, och Yasmine är idag en undergound-ikon i hela arabvärlden. Två av Soapkills låtar var med i den prisbelönta filmen ”Gudomligt ingripande” av regissören Elia Suleiman.

Yasmine flyttade till Paris för några år sedan, och började arbeta med producenten/musikern Mirwais. Under namnet Y.A.S. spelade Yasmine och Mirwais in albumet ”Arabology”, som kom ut 2009.
Yasmine slog sig därefter samman med franska gruppen Nouvelle Vagues Marc Collin för att skapa sitt första soloalbum. Melodier och texter på skivan bär på ekon från arabiska sångerskor som Aisha El Marta, Nagat El Saghira, Asmahan, Shadia, Mounira El Mehdeyya och många fler. Yasmine är inspirerad av dessa artisters fräna sinnlighet och den subtila, ironiska samhällskritik som genomsyrar texterna – som påminner om en tid av frihet och emancipation i Mellanöstern.

Yasmines sång är tydligt kopplad till arabiska musiktraditioner, om än på ett sätt som är på en gång personligt, okonventionellt och nytänkande. Samtidigt är låtarnas strukturer och arrangemang väldigt avlägsna från samma traditioner. De kan beskrivas som ett slags elegant mutation av electro-folkpop. Akustiska gitarrer, vintagesyntar, atmosfäriska ljud och Yasmines mångfacetterade, förtrollande röst.

Live uppträder Yasmine Hamdan med nämnde Marc Collin och två andra musiker. De har nyligen gjort en serie spelningar i Kairo, där en entusiastisk publik och fascinerade media bekräftade Yasmines unika ställning i regionen.
Yasmine Hamdan är också verksam som skådelespelare: Härnäst i Jim Jarmuschs kommande film, där hon också medverkar med en specialskriven låt.