GALLERI BOX: LENA BERGENDAHL

lenabergendahl1(1)Web

CLANDESTINO BOTNIK, BOTTNA | 25-27 JULI

Lena Bergendahls videoverk The Fire Within the Eye tar sin utgångspunkt i seendet och representationens historia och utspelar sig i landskapet kring en stor granitformation, The Enchanted Rock i Texas, en mytomspunnen plats som bland annat beskrivits som en portal till andra världar. I verket används en blandning av nutida projektionsmetoder och analoga projektionsmetoder från 1600-talet, för att undersöka frågor kring perception och representation, optiska illusioner, virtuella bilder och relationen mellan naturvetenskap och magi. Den franska fysikern Pierre Le Lorrain de Vallemont beskriver i La Physique Occulte (1696) hur man genom en Camera Obscura ser en vacker trädgård: “Man ser fåglarna flyga omkring och passera förbi, människorna som kommer och går, blommorna med all sin färgprakt, och allt detta är så till den grad exakt återgivet.” Naturen kan kopieras med hjälp av sig själv.

Lena Bergendahl arbetar med video, fotografi och ljusinstallationer och hennes arbeten tar ofta sin utgångspunkt i modifierade vetenskapliga metoder. Hon iscensätter och transformerar processer och illusioner vilka ofta visualiseras i flerkanaliga video och ljus-installationer. Hon har en MFA från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm (2010) och hennes egna och kollaborativa verk har de senaste åren bland annat visats på Eyebeam Art + Technology Center i New York och på Los Angeles Filmforum i Hollywood, USA, på Minibar Artist Space i Stockholm och på Oberhausen Internationella kortfilmsfestival i Tyskland.

OM GALLERI BOX
BOX är ett konstnärsdrivet galleri med fokus på samtidskonst. På Clandestino Botnik presenterar BOX ett program med videokonst, platsspecifika installationer och en föreläsning. Mer information här.

Share Button