GALLERI BOX: AMANDA HERMAN

10_TalzarPortrait
CLANDESTINO BOTNIK |  25-27 JULI

The Making of Talzar skildrar Amerikanska konstnären Amanda Hermans djupgående utbyte med Saad Muhialdin. Sedan Muhialdin flydde från Irak under Gulfkriget har han skapat en episk, allegorisk science-fiction berättelse som utforskar ideer kring exil, krig och sökandet efter fred. Berättelsen består av en fantasivärld med gestalter och handlingar baserade på Muhialdins upplevelser, drömmar och erfarenheter av att vara flykting i Sverige. Resultatet av Herman och Muhialdins samarbete är skapandet av kartor, dräkter, objekt från berättelsen (bland annat en prototyp av en tidsmaskin) och en kortfilm. Projektet undersöker personliga trauma, frustration och ensamheten av påtvingad migration och ifrågasätter metoder för flyktingassimilation. Filmen använder sig av ett liknande format som det i bakomkulisserna-filmer som ofta finns med som extra material på DVDer.

I filmen som är inspelad i Göteborg, flätas intervjuer med Muhialdin samman med hittat bildmaterial, animationer och fantasiscener ur själva berättelsen.

Amanda Herman synliggör komplexa sociala problem genom att arbeta direkt med samhällsgrupper och individer för att skapa filmer, fotografier och interventioner i det offentliga rummet. Parallellt med sitt konstnärskap har hon över tolv års erfarenhet av att arbeta med socialt utsatta grupper i San Francisco. Herman har en MFA i Social Practice från California College of the Arts, där hon även undervisade mellan 2008-2011. På Akademin Valand deltog hon i Independent Study Course 2007-08 och har de senaste fyra åren varit gäst-lärare på Masterprogrammet. Hennes egna och kollaborativa verk har visats på The Patricia Sweetow Gallery, Yerba Buena Center for the Arts, Museum of the African Diaspora, och New Langton Art Gallery i San Francisco, samt på andra Amerikanska och internationella arenor.

OM GALLERI BOX
BOX är ett konstnärsdrivet galleri med fokus på samtidskonst. På Clandestino Botnik presenterar BOX ett program med videokonst, platsspecifika installationer och en föreläsning. Ett av inslagen är den amerikanska konstnären Amanda Hermans film The Making of Talzar, som skildrar ett djupgående utbyte mellan henne och Saad Muhialdin. Sedan Muhialdin flydde från Irak under Gulfkriget har han skapat en episk, allegorisk science-fiction berättelse som utforskar idéer kring exil, krig och sökandet efter fred. Resultatet av Herman och Muhialdins samarbete är skapandet av kartor, dräkter, objekt från berättelsen (bland annat en prototyp av en tidsmaskin) och en kortfilm. Projektet undersöker personliga trauman, frustration och ensamheten av påtvingad migration och ifrågasätter metoder för flyktingassimilation.

Share Button