MAZAHER & NASS MAKAN

Mazaher_800x485

CLANDESTINO FESTIVAL | 5 JUNI – OCEANEN, 7 JUNI – KAJSKJUL 46

Sedan 2013 deltar Clandestino Institut i ett utbytesprojekt med ECCA Makan, ett kulturcentrum i Kairo med fokus på musik från olika minoritetskulturer i regionen. Hur kan myllret av traditionella musikaliska uttryck bevaras, och tas tillvara i något mer än ett musikaliskt museum eller reservat för tynande konstformer? Detta är frågor som Makan ägnar sig åt. Till Stigberget kommer två av grupperna som regelbundet spelar på centrets hemmascen i Kairo.

MAZAHER: Efter en magisk och omtalad konsert i ladan på Clandestino Botnik 2013 är Mazaher tillbaka! De spelar zar, rituell musik från södra Egypten och Sudan. Den består av en rik polyrytmik på handspelade trummor och mangour, ett rasslande bälte med gethovar som spelas medelst höftjuckningar, flöjter och call and respons-sång. Uppträdandena är helt akustiska och bygger på intensiv publikkontakt. Mazahers musik baseras på tre olika regionala stilar av zar, så som den utövats i århundraden; de fattigas och kvinnornas musik.

NASS MAKAN: Medan Mazaher placerar en urgammal tradition i nya sammanhang, jobbar superbandet Nass Makan med en mix av genrer. Under konstnärlige ledaren Ahmed el Mahgrabys regi möts några av de främsta namnen inom egyptisk, sudanesisk och romsk musik i ett experiment där stilar, traditioner och instrument från olika platser och tidsepoker möts i en dialog utan manus. Ett Bitches Brew för Nildeltat!

Share Button