MULATU ASTATKE

Mulatu Astatke_800x495CLANDESTINO BOTNIK | 25 JULI

En av vår tids stora musikaliska innovatörer! Med en mix av vibrafon och täta blåsarrangemang; mystiska melodier, congas och bongos är Mulatu Astatke ethio-jazzens fader. Född och uppvuxen i Etiopien reste han i tjugoårsåldern till Wales för att studera till ingenjör, men bytte snart både ämne och kontinent och blev den förste afrikan som tog examen från Berklee College of Music i Boston. Med vibrafon, congas och andra rytminstrument korsade han västerländsk harmonilära med sitt hemlands pentatoniska skalor. Flyttade till New York, där han adderade afroamerikansk musik, jazz och latinamerikansk rytmik till sin palett. I slutet av sextiotalet spelade Astatke in tre album i USA tillsammans med puertoricanska musiker, skivor som idag är flitigt samplade – och hett eftertraktade bland vinylsamlare.

När han återvände till Addis Abeba var det med en för tiden och platsen helt unik kunskap om amerikansk jazz, och hans återkomst skulle resultera inte bara i en rad numera legendariska soloalbum, med Astatke som centralfigur uppstod också i den etiopiska huvudstaden en helt ny musikscen i början av sjuttiotalet som blandade västerländsk funk och jazz med östafrikanska melodier. Ethio-jazzen var född.

Efter statskuppen 1974 blev tiderna svårare, och länge var Mulatu Astatkes musik försvunnen från den internationella radarn. Det var först 1998, när den franska skivetiketten Buda Musique ägnade en hel CD i sin Ethiopiques-serie åt Astatke, som världen utanför Östafrika började intressera sig igen. Jim Jarmusch använde de gamla inspelningarna i sin film Broken Flowers 2005, och några år senare hade plötsligt Kanye West, Nas & Damien Marley, Killah Priest med flera samplat Mulatu Astatke. På så vis var en cirkel sluten i och med att Astatkes musik var tillbaka i Amerika och korsbefruktades med nya former och rytmer.

Vid sjuttio års ålder spelar Mulatu Astatke med musiker från tre kontinenter. Han gjorde en magisk spelning på Clandestino Festival 2011, och nu kommer han till Clandestino Botnik med ett färskt album: Sketches of Ethiopia, en lekfullt polyrytmisk skiva som visar att Astatke kanske är ännu bättre idag än på sjuttiotalet. Arrangemangen är ledigare och rytmiken mer intensivt jazzig.


Share Button