HAILU MERGIA WITH TONY BUCK & MIKE MAJIKOWSKI

hailumergia_newCLANDESTINO BOTNIK | BOTNIK STUDIOS | 24-26 JULI 2015
Hailu Mergia och hans trio var en av höjdpunkterna på Clandestino Festival 2013, nu har vi det stora nöjet att presentera dem på Botnik.

På sjuttiotalet spelade Hailu Mergia med Walias Band, tillsammans med bland andra ethio-jazzens fader Mulatu Astatke. Devar en grupp i Addis Abebas musikaliska toppskikt. En av deras låtar, instrumentalhiten ”Muziqawi Silt”, har flera årtionden senare nått en ny publik över hela världen genom en av samlingsskivorna i Ethiopiques-serien. Då låten spelades in hade Haile Selassies regering nyligen störtats och allt strängare restriktioner började tillämpas på Etiopiens musikliv. När Walias Band turnerade i USA i början av åttiotalet bestämde sig därför delar av gruppen att stanna kvar och söka sin lycka som musiker i Washington DC. Hailu Mergia började köra taxi samtidigt som han fortsatte skriva och spela musik. Han spelade in i ensamhet, en musik som kombinerade klanger från ungdomens Addis Abeba med modern teknologi. Amhara, Tigrinya och Oromo-melodier svävade lätt över futuristiska rytmlandskap. En trummaskin, ett elpiano och en Yamaha DX7 var hans verktyg, tillsammans med dragspelet – ett instrument som utgjorde en sorts emotionell direktförbindelse med den gamla etiopiska musiken för honom: ”Etiopier har en särskild känsla för dragspelsmusik, det väcker många minnen till liv”, sa Mergia i en intervju.

”Hailu Mergia and his Classical Instrument” blev namnet på en av många kassetter som spelades in hemma i källaren. En jazzig samling instrumentala låtar som och på samma gång är en musikalisk lägesrapport från andra sidan Atlanten, men det kunde lika gärna vara från en ödslig stjärna långt bort i yttre rymden: ”Jag är ensam men jag lever”. Hailu Mergias musik spreds bland de etiopiska minoriteterna i USA medan dess upphovsman fortsatte köra taxi i huvudstaden. Först 2013 nådde ”Hailu Mergia and his Classical Instrument” en bredare publik i samband med att bolaget Awesome Tapes From Africa återutgav albumet som CD, kassett och vinyl (recension i Pitchfork). 2014 följdes den upp av en återutgåva av Hailu Mergias skiva med Walias Band, ”Tche Belew”: en milstolpe inom etiopisk jazz som i originalutgåvan sålts för fantasibelopp på Ebay. Till Clandestino Botnik kommer Hailu Mergia åter med de båda Berlinbaserade musikerna Tony Buck (trummor) och Mike Majkowski (kontrabas).

Hailu Mergia – Live at Clandestino Festival from Damien Priest on Vimeo.