SELVHENTER

selvhenterweb
CLANDESTINO BOTNIK | BOTNIK STUDIOS | 24-26 JULI 2015
Selvhenter har spelat tillsammans sedan 2007. Från början var den danska gruppen en trio beståendes av trombon, saxofon och violin, men det dröjde inte längre innan de bestämde sig för att de behövde två trummisar för att bli fulländade. Ett smart drag.
Selvhenter befinner sig någonstans i gränslandet mellan experimentell rock, frijazz och noise. Någonstans där det atonala möter det melodiska. Där rytmer samsas med violiner. Och där svepande syntar får skapa stämningar.
Kvintettens förra fullängdare, Frk. B. Fricka blev nominerad till Nordic Music Price 2012 och nya skivan Motions of Large Bodies (som släpptes i december i fjol) var svårt framemotsedd.

Ett album som knappast triggade besvikelse. Låtarna är inspelade i gruppens egen studio och visar upp ett aningen luftigare band. Knappast mindre intensivt, men med utrymme för fler nyanser. Fortfarande med samma lekfulla ingångsvinkel till musiken, men mer producerat den här gången. I en intervju i The Wire förra året berättade gruppens medlemmar att de med tiden utvecklat en regel som går ut på att de följer en musikalisk impuls tre gånger, och sedan släpper den om den inte leder någon vart. En imponerande mängd disciplin, som hörs tydligt på Selvhenters senare inspelningar.