MARK ERNESTUS’ NDAGGA RHYTHM FORCE

xy7oyBWfdn0ST_gainhPq-LM1xDcrxzBLvNzutYqyHq5F4hCZTI5puorb2wmBnFGyrGjXEUO_R8LAd8Y27Dei6-Hn-M8OBaZ82Eym3oxadhH280HB2Ujk06l1WPFkfifX_LCugy2RsH6zdha8RIyg

CLANDESTINO FESTIVAL | SKJUL 4 6 | 6 JUNI 2015

Den legendariske dub och technoikonen Mark Ernestus (Basic Channel) åkte till Senegal för att köpa på sig skivor att sampla ifrån, men mötet med Dakars grymmaste mbalax-musiker var så överrumplande att han bestämde sig för att inleda flera olika samarbetsprojekt på plats. Ett av dessa var Jeri-Jeri som vi presenterade på Clandestino Festival #11/2013. Sedan dess har ett ännu hårdare och mer minimalt projekt utvecklats ur samarbetet, denna gång med en mindre trupp musiker: Ndagga Rhythm Force.

Det är nu liksom då fråga om urban dansmusik som känns igen på de smattrande sabar- och bugarabu-trummorna som matar ut en konstant ström av trettioandradelsnoter och trioler. I mbalaxreceptet ingår också ungefär lika delar västerländsk rock, blues och jazz toppat med fransk varietémusik, karibisk dansmusik och syntmarimba-riff i uppskruvat tempo. Ernestus själv spelar rollen som producent och bandledare men syns inte på scen.