MOTUS

Motus-–-Emmanuelle-Parrenin-et-Pierre-Bastien
CLANDESTINO FESTIVAL | MUSIKENS HUS | 5 JUNI 2015

Emmanuelle Parrenin är en fransk folksångerska som främst var aktiv under 1960- och 70-talet. 1977 släppte hon sitt första album Maison Rose. Inspelningarna möttes av lovord, Parrenin jämfördes med folkpopikonerna Vashti Bunyan och Mandy Morton, och hennes mix av folk och avantgarde gjorde att hon sedan dess har en speciell plats i den experimentella musiken. Inte långt efter att debuten släppts försvann Emmanuelle Parrenin från folkscenen, hon ägnade sig istället åt modern dans där hon kände att hon fick friare utrymme åt sitt musikskapande.

1993 förlorade Parrenin hörseln efter en olycka. Hon drog sig tillbaka och bestämde sig för att läka sin hörsel med hjälp av resonansen från olika musikinstrument. Hon sjöng och spelade dagligen och återfick sakta förmågan att höra.

Motus är ett samarbete mellan Emanuelle Parrenin och kompositören och instrumentuppfinnaren Pierre Bastien. Bastien ligger bakom en lång rad experimentella projekt. Bland en massa annat skapade han under 80-talet sin egen orkester Mecanium, ett band bestående av Meccano-maskiner som spelade en vild blandning av instrument. Som mest hade gruppen åttio maskinmusiker som turnerade runt stora delar av världen.

Som Motus skapar Parrenin och Bastien ett musikaliskt drömlandskap. En värld där klaviatur, violiner och mekaniska installationer möts och skapar ett slags svävande, gnisslande, klickande, tickande och i allra högsta grad harmonisk musik.