ORLANDO JULIUS & THE HELIOCENTRICS

Orlando JuliusPressPic1WEB

CLANDESTINO FESTIVAL | MUSIKENS HUS | 5 JUNI 2015

Orlando Julius är en av de stora hjältarna inom nigeriansk musik. Han var afrobeat innan Fela Kuti. En saxofonmästare, sångare, låtskrivare och bandledare som sedan 60-talet förenat västafrikanska klanger med grooves från amerikansk soul – och en viktig förebild och influens för afrobeatens konung, Fela Kuti. Men medan denne tog stilen till sin hårdaste form, har Orlando Julius temperament alltid varit mera smooth.

Han är en mästare på enkla, stompiga riff och hypnotisk R&B. Hans metod är en melorytmisk dialog, och gruppen är hans element. Över åren har han samarbetat med många av de största, från den första gruppen Modern Aces till Louis Armstrong och Hugh Masekela. Till Clandestino Festival kommer Orlando Julius med Londonbaserade gruppen Heliocentrics, kända bland annat för sitt samarbete med Mulatu Astatke.

På senaste albumet ”Jaiyede Afro” återbesöker Orlando Julius tillsammans Heliocentrics ett urval av sina äldre låtar i en bubblande hitparad; djupt grooviga låtar som exempelvis titelspåret, som baseras på barndomsminnen av musik som Julius hörde sin mor spela. I repertoaren finns också låtar med ett återhållet funkigt anslag i stil med James Brown, som “Be Counted”, en kampsång från 1976 för den afrikanska och amerikanska black pride-rörelsen.