D.WATTSRIOT

DWattsriotWeb

JÄRNHALLEN | RINGÖNS KONSTHALL | GÖTEBORG | 9 MAJ 2015

Med D.WattsRiot bakom skivspelarna spänner musiken över ett brett spektrum och speglar världen vi lever i – han underhåller, undervisar och upplyser. Dessa tre faktorer är grundläggande, det finns alltid möjlighet för publiken att höra nya ljud, en annorlunda skala, en ny röst, en ny berättelse. Eller att få känna på ett mäktigt lick shot-ljud och samtidigt kunna prata eller dansa med gamla och nya vänner.

D.WattsRiots DJ-set rymmer samma explosionsartade aura som konserterna med Fun-da-mental (bandet han är med i), och D rör sig och vrider kroppen som svar på ljuden som får högtalarna att vibrera. Traditionell Chobi-musik från Irak möter bastung elektronika, experimentell musik krockar med hiphop eller raga från den indiska subkontinenten, och algerisk radio hörs någonstans i mixen; här passar Zulu-körer fint ihop med Louisiana-blues.

D.WattsRiot är inte bara DJ, han är ett livs levande sound system. Varje nyans i musiken han väljer speglas i kroppsspråket och få är lika engagerade bakom skivspelarna som han.

Förutom att DJ:a producerar Dave, som är hans egentliga namn, två projekt. Det första är ett album med King L Man, ”Headonix”, på egna etiketten Ear Con. Albumet utforskar olika tillstånd med hjälp av ljud som stulits och skapats, samplats, klippts, återsamplats och slängts in där de inte borde vara, men det låter ändå rätt. Somliga ”riktiga” producenter anser att det inte fungerar, “det är inte ‘musikaliskt korrekt’”, men det viktiga är uttrycket, inte perfektion. Bland dem som bidrar på skivan finns Kiki Hitomo (King Midas Sound), Earl 16 (Studio One, Channel One, Leftfield, Dreadzone) och Javier Afonso (Grenouille). Det andra projektet är Cousin It, med den italienska producenten/musikern Savo. Det har vuxit fram i studion under två år och hämtar sin inspiration i blues, dammiga skivor, swamp life och historier från verkliga livet.