NESHAMA

waelweb
OCEANEN | GÖTEBORG | 16 APRIL 2015
Neshama tar nya grepp på traditionell toner från Syrien med rytmer som dabke och hjaini, och bygger en dansant och starkt loopartad musik. Traditionella instrument från Mellanöstern som rababa och oud samsas med saxofoner, tuba, piano och ibland synthar.

Gruppen ledare Wael Alkak är en före detta medlem i Syriens nationalorkester. Under revolutionen i Syrien utsattes han för tortyr och fångenskap innan han flydde till Libanon och därefter till Frankrike. Neshama bildades när han reste runt med sin mobila studio och spelade in med en rad musiker i Libanon, Jordanien, Turkiet, Egypten, USA och Syrien.

Texterna skildrar visserligen hans egna upplevelser, men Neshamas skiva innehåller samtidigt många av sångerna som sjöngs av folkmassorna under revolutionen. Starka känslor präglar musiken: smärta och sorg men också stolthet och frihetslängtan. Neshama gjorde en bejublad konsert på Clandestino Botniks stora scen i juli 2014. Passa på att se dem igen, denna gång i vad om garanteras bli en intim och explosivt dansant kväll på Oceanen.