Maktskiftet

Maktskiftet-webClandestino Festival vårupplaga 4 maj Stora Teatern

Det handlar om att höja sin röst och säga ifrån. Om att begära ordet. Maktskiftet vill rubba ett maktmonopol, reglerna ska skrivas om för vem som ska höras och vems berättelse som räknas. Det handlar om de som har försökt, utbildat sig, varit duktiga. Som är födda i Sverige och talar svenska, betalar svensk skatt, röstar i svenska val men ändå får höra att de ska åka hem. Att de ska vara tacksamma. För alla satsningar och projekt ute i förorten. För att man får vara här, i Sverige. Maktskiftet är på sätt och vis ett uttryck för förtvivlan och förlorade illusioner, men det är också en uppmaning att vakna upp och lukta på kaffet: Här är vi idag, så här långt utanför samhällets huvudfåra (innanförskapet?) känner sig tusentals unga svenskar. Det handlar om att inte längre ställa upp på att vara andra klassens medborgare. Det är musik som vill upplysa och rapportera om utanförskap, social isolering och orättvisor.

Maktskiftet är ett projekt från som består av Haval ”Ammo” Mulla Nazar (Wordsilah), Karwan Faraj (Wordsilah), Ali ”Prince Ali” Görgulu, Abbi ”Flame” Tsegaye och Black Ghost. Alla fem är rappare från olika sammanhang i Göteborgs hip hop-scen som här gör gemensam sak på ett album som släpps i sommar. Första videon att släppas var Tro, Hopp & Utanförskap, som skickades till både media och politiker. Videon belyste mutskandaler och andra suspekta affärer i maktens korridorer. Den visade också hur en grupp maskerade personer störtade in på Göteborgs stadshus och tog anställda där i gisslan. Något som väckte starka reaktioner från göteborgska politiker (bland annat kallades videon för ”en attack mot demokratin”) och fick ett flertal mainstreammedia att intervjua Maktskiftet. Artisterna har förnekat att videon skulle uppmuntra till våld, som vissa politiker har hävdat, utan att den istället är ett konstnärligt uttryck för den frustration som finns i samhället. ”Sanningen är att de är rädda för det vi representerar. De vill inte veta att vi finns, och vill inte höra på det vi har att säga”, förklarar Karwan Faraj.


Maktskiftet kommer förutom sitt liveuppträdande på Clandestino Festival 4 maj på Stora teatern också att delta i Aktivistsalongen, som äger rum samma dag klockan 13-19, även den på Stora Teatern. Ett minimaraton kommer hållas där inte bara de själva utan också politiker, forskare och andra ges möjlighet att diskutera den omtalade videon till ”Tro, hopp och utanförskap”. | Aktivistsalongen