Vieux Farka Touré

vftweb666

FESTIVAL AU DÉSERT I EXIL 7 NOVEMBER
Musikens Hus, Djurgårdsg. 13, Göteborg. Öppnar 18.30. | Hela programmet | Biljetter säljs i entrén

Gitarrist och sångare, son till Ali Farka Touré. Hans far förbjöd honom tidigt att bli musiker, och försökte istället uppmuntra sin son att satsa på en karriär som soldat. Den unge Vieux tränade dock i smyg, först som trummis men snart gick han i pappas fotspår och plockade upp gitarren. Det var kora-spelaren Toumani Diabaté, en av Malis främsta musiker, som först upptäckte den unge gitarristens begåvning och övertalade Ali Farka Touré att låta sonen förverkliga sin dröm och satsa allt på musiken. Debutalbumet kom 2006, samma år som som hans pappa gick bort, och visst kan man tala om att en musikalisk stafettpinne har lämnats över från en generation till nästa. Hans gitarrteknik visade sig vara lik den äldre Tourés karakteristiska brobyggen mellan ökenbluesen och dess amerikanska kusin. Vieux Farka Touré tar den malinesiska musiken ett steg längre, hans melodiska låtar flirtar då och då med både soul och funk.

Till Festival au Deserts exilkonsert i Göteborg kommer Vieux Farka Touré med sitt nya album ”Mon Pays”, en hyllning till hemlandet Mali i ljuset av den senaste tidens konflikter. ”För mig är skivan ett ställningstagande om att detta land tillhör Malis söner och döttrar, inte Al Qaida eller andra militanta organisationer. Det här landet står för fred och skönhet, rik kultur och tolerans. Det är vårt arv, som vi alltid måste försvara så gott vi kan – för mig innebär det att göra musik som påminner världen om vilka vi är”.

Läs recension av ”Mon Pays” i Pitchfork

Göteborgs-upplagan av Festival au Désert i exil presenteras av Clandestino Festival i samarbete med föreningen Mer Jazz i Sverige och Svenska PostkodLotteriet. Information om Stockholmsupplagan här.