HIYA WAL ÂALAM

Houwaida.AnnaLambergCLANDESTINO BOTNIK | BOTNIK STUDIOS | 26 JULI 2015
Hiya wal Âalam är ett samarbete mellan en grupp tunisiska musiker och berlinbaserade Olof Dreijer från The Knife. Gruppen, som leds av kompositören och slagverkaren Houwaida Hedfi, uppträdde redan på Clandestino i fjol med Olof Drejer och Taha Ennouri på en intimt laddad spelning i Göteborgs hamn (samtidigt som Håkan Hellström lockade 70.000 aningslösa besökare till Ullevi).

Då som nu står traditionella nordafrikanska rytminstrument som bendir, djémbé och chkachek i centrum för musiken. Men Houwaida Hedfi tillhör en ny generation av alternativa musiker från Tunisien som efter den arabiska våren inte vill begränsa sig till en stil eller ett enda hantverk (för fler se till exempel samlingsskivan Sawtuha på Jakarta Records, 2014). Hon sitter lika välplacerad i producentstolen, som hon skriver, sjunger och spelar. Elektroniska beats, akustiska melodier mixas upp med miljöljud och ordlös sång.

Hiya wal Âalams musik skär rakt in i spänningsfältet mellan en levd erfarenhet och drömmens fantasivärld. Det är fängslande, komplext och enkelt på samma gång. Musiken pendlar mellan intima melodier och ett intensivt uttryck. Senare i år kommer debutalbumet, som spelas in i både Tunisien och Berlin, och produceras av Olof Dreijer.