DAMILY

Damily2015WEB

CLANDESTINO FESTIVAL | MUSIKENS HUS | 4 JUNI 2015

Madagaskargruppen Damily har sedan starten runt 1990 tillhört frontgestalterna inom tsapiky (uttalas tsa-PEEK). Med sin sprittande, spruckna och euforiska musik har de länge varit favoriter inom genren.

Tsapiky-musiken har funnits sedan slutet av 70-talet och härstammar från kuststaden Tulear i södra Madagaskar. Stilen var från början en blandning av sydafrikansk pop och traditionell lokal musik och blev för många unga ett sätt att komma bort från det hårda livet som gruvarbetare eller boskapsskötare i den ogästvänliga glesbygden, och istället flytta in till staden. Och det var just så som Damily lyckades lämna landsbygden för att satsa på musicerandet. I utbyte mot mat, en plats att sova på och en lånad gitarr blev Damily till en början något som kanske bäst kan beskrivas som en livegen begravningsmusiker. Inte sällan spelade han flera dagar i sträck, utan betalning.

Det dröjde dock inte längre innan bandet som Damily satt samman (och som fick dela namn med grundaren) blev lokala favoriter och snart spelade de in kassetter som nådde lyssnare långt utanför Tulear. Flera album senare, med bandet numera baserat i Frankrike fortsätter de att sprida tsapiky till omvärlden. Med pulserande, galopperande rytmer och rastlösa gitarrer ser Damily till att Madagaskargenren fortsätter hitta nya fans, långt utanför öns gränser.