IDRIS ACKAMOOR & THE PYRAMIDS

Pyramids_800pxCLANDESTINO FESTIVAL | GÖTEBORG | 4-6 JUNI 2015
Idris Ackamoor är en amerikansk saxofonist, multiinstrumentalist, kompositör, producent, steppdansare med mera. Hans resa i jazzens, scenkonstens och den kosmiska funkighetens tjänst sträcker sig över fem årtionden och inkluderar skivor och turnéer men också arbete med att driva ett centrum för gränsöverskridande konstskapande i San Francisco, Cultural Odyssey. Ackamoor grundade The Pyramids i skarven mellan sextio- och sjuttiotal av tillsammans med ett gäng musiker som han lärt känna vid Antioch College i Ohio, där de tillsammans studerade hos frijazz-legenden Cecil Taylor. Med hjälp av ett stipendium tog sig gruppen till Europa och 1972 reste de därifrån över stora delar av Afrika för att utforska nytt musikalisk territorium med lokala musiker i en rad olika konstellationer.

Väl tillbaka i USA började The Pyramids använda de musikaliska lärdomarna från Afrika för att expandera jazzbegreppet till att inkludera en hel ny värld av polyrytmiska evighetsjam och låtar nästan helt fria från västerländsk harmonilära – en musik som placerade gruppen i samma fåra som Pharaoh Sanders och Sun Ra. Även visuellt tog de ett stort steg bort från den äldre jazzens kostym och slips och klädde sig istället i färgglada särkar. Under den här intensiva perioden gav bandet ut tre album på egen etikett, skivor som idag räknas som riktiga dyrgripar bland skivsamlare.

2007 samlades åter The Pyramids för en högenergisk återförening, åter med sitt typiska spacejazzsound. De gamla skivorna återutgavs och bandet har sedan dess genomfört sju framgångsrika europa-turnéer. Mellan konserter spelade bandet in ett nytt album (det första sedan 1977!), den här gången i krautrockbandet Fausts studio i södra Tyskland. Skivan fick namnet Otherworldly och gavs ut av Münchenbaserade Disko B hösten 2012.