UKANDANZ

Ukandanz_live

CLANDESTINO FESTIVAL | SKJUL 4 6 | 6 JUNI 2015

uKanDanz kallar musiken de spelar crunch, och det är svårt att hitta en mer träffsäkert namngiven musikgenre. Den etiopisk-franska gruppen spelar en blandning av energisk saxofonskronk, vild oljudsrock och Addis Abeba-jazz. Hårda trummor, kaotiska gitarrer och klassisk etiopisk sång. Resultatet känns förvånansvärt självklart. Ett möte mellan det traditionella och moderna Etiopien, en blandning med lika delar nordostafrikanskt groove och riffig västerländsk rock. En tyngre och lite yxigare James Chance i ethiogroove-tappning. Ickeförutsägbara skalor och polyrytmiska postpunkiga trummor.

Gitarristen, fransmannen Damien Cluzel, har berättat i en intervju att bandet brukade spela covers på Bowie och The Cure innan de kom på att de ville ägna sig åt etiopisk musik.

Med den välkände jazzmusikern Asnake Guebreyes på sång föll alla bitar på plats, och uKanDanz blev tidernas första och största crunch-band. Guebreyes hämtar sin energi från hemstaden Addis Abeba, där han längre varit aktiv i staden spretigt livliga jazzscen. Tillsammans blir den otippade kombinationen av franska noisemusiker och etiopisk jazzsångare något helt eget och överraskande fulländat.