Baloji

Baloji__web

Clandestino Botnik 27 juli Bottna

Baloji gjorde en bejublad konsert på Clandestino Festival i Göteborg 2011 där han lindade dansgolvet runt sitt finger – nu är han tillbaka fast den här gången i lantligare miljö på Clandestino Botniks scen.

Rapparen, dansaren, gentlemannen och häxmästaren Baloji (det sistnämnda är vad namnet betyder på Swahili) levde sina första år i Kongo men flyttade snart till Belgien med sin far. Han började intressera sig för hiphop och för gatukonst, men det var först när han fick ett brev från sin mor som han inte sett på 21 år, som Baloji började ta musiken på allvar och med dess hjälp satte igång att utforska sin egen bakgrund.

Brevet blev utgångspunkten för en självbiografisk debutskiva om att vilja återvända till Afrika, men musikaliskt var Baloji fortfarande starkt förankrad i franskspråkig hophop. Uppföljaren Kinshasa Succursale är den naturliga fortsättningen: Musiken på albumet uppstår i ett emotionellt och kulturellt kraftfält mellan kontinenterna med influenser från Belgien, Kongo och USA. Det skitiga ljudet från dagens Kinshasa, Konono Nº1 med sina distade tumpianon smälter samman med Balojis opolerade rap på franska, engelska och swahili och bildar en sällsynt funkig mix.

Det är en futuristisk afrikansk post-hiphop kanske man kan säga. Men som ett naturligt steg i Balojis sökande efter sina rötter har han också givit sig på att tolka Grand Calles klassiska Indépendance cha cha, en stor hit vid tiden för Kongos befrielse från Belgien. Balojis version är ingen nostalgitripp till den tidens frihetsyra utan snarare en parafras som ställer frågor om hur det egentligen gick med alla löften från landets nya ledare. Live, tillsammans med fenomenala Orchestre de la Katuba, är Baloji dock en euforisk upplevelse: högenerisk höftvickardans är att räkna med.