Totó La Momposina

toto1_lg1

Clandestino Festival sommarupplaga 8 juni Stora Teatern

Colombias traditionella musik är en rytmisk hybrid av klanger från spanska immigranter, sydamerikansk urbefolkning och afro-kubanskt inflytande. Totó La Momposina har länge varit en del av detta högst välmående musikaliska släktträd och har i flera årtionden varit ett av dess internationellt största namn. 1982 uppträdde hon till exempel på ceremonin då Nobelpriset delades ut till landsmannen Gabriel García Márquez.

Hon kallas cumbiadrottningen. Cumbia är en slagverksmättad musikstil som kännetecknas av off-beat-polyrytmik och repititiva melodier av ett slag som uppstod i afro-colombianska samhällen kanske redan på 1700-talet. En stil som spridit sig som en dansepidemi över världen. Namnet tros komma från den västafrikanska cumbe-dansen.

Idag är cumbian en av de viktigaste och mest älskade musikexporterna i regionen.

Artister när och fjärran har berörts av Totós musik: Timbalands Indian Flute innehåller samplingar från hennes låt Curura, Manu Chao lånar en refräng från La Verdolaga – ja, listan på samplingar och hyllningar till Totó La Momposina kan göras lång.

Hon föddes i byn Talaigua, på en ö i Magdalenafloden i norra Colombia, och växte upp i en familj av musiker. Som tonåring reste La Momposina omkring längs landets kust och studerade alla möjliga musikstilar och danser, allt från lokal festmusik till arbetssånger. Under den här intensiva studieperioden övade La Momposina också upp sin sångröst. Och upptäckte att den hade kraften att trollbinda publiken: hon skulle snart bli mycket efterfrågad i de byar hon besökt. Hon bildade sitt eget band när hon var i tjugoårsåldern och började nu hoppas på att kunna försörja sig på musiken.

Repertoaren breddades och omfattade nu förutom cumbia också kubansk son, guaracha och bolero. Ryktet om den mäktiga sångrösten spred sig och på 70-talet började hon uppträda internationellt. La Momposina tillbringade fyra år i Paris där hon också spelade in debutalbumet Totó La Momposina Y Sus Tambores (Auvidisc 1985). Hon återvände till Colombia två år senare, fortsatte studera den lokala musiken och flyttade snart vidare till Kuba. 1991 samarbetade hon med Peter Gabriel och gav ut en skiva på dennes Real World-etikett. Totó La Momposina har fortsatt att turnera sedan dess och idag ingår både barn och barnbarn i hennes band.

 

Press-kit hittar du här