IBAAKU

Ibaaku-NYHETSBREV

Multi-instrumentalisten, författaren, kompositören och radiokonstnären Ibaaku står i förgrunden för en senegalesisk afro-futurism. Musiken är nyskapande och hypnotisk med vida urbana influenser. Debutalbumet Alien Cartoon som släpptes på Akwaaba i januari 2016 har tagit intryck av Dakars brusande energi, men också av Casamances gröna stränder och Sardiniens råa klippor där artisten inte sällan finner sin tillflykt.

Ibaaku började sin musikaliska karriär i Dakar på 90-talet med gruppen Still. Sedan dess har han rört sig fritt mellan olika genrer: hiphop, soul, jazz och folk. Alltid utan fast förankring, alltid i dess ytterområden. Ibaaku gjorde sig tidigt ett namn som producent med konstnärlig integritet och har samarbetat med flera stjärnor på den senegalesiska hiphopscenen (Xuman, Keyti, Daara J, Matador, m fl).

Soloalbumet Alien Cartoon, som vuxit fram ur designern Selly Raby Kanes modevisning, utforskar Dakar som en framtidens stad. Här projiceras inte bara idéer om hur den västafrikanska metropolen transformeras genom tid och rum, utan också frågor om hur den kommer utvecklas. Vad kommer ske med dess annanhet, dess säregna och signifikanta skillnader? Alien Cartoon är en tidsresa som kombinerar visuella konstområden, mode och musik vars hemvist är ingen annan än Ibaaku själv.