Mulatu Astatke

Mulato Astatke [Addis Abeba]

Nu är det sista dagen på Clandestino Festival. I två dagar har du uppslukats av den ena fantastiska musikupplevelsen efter den andra. Huvudet är ockuperat av intryck och möten, kroppen mör av nattens dans. Det är just i detta ögonblick vi ger dig Mulatu Astatke för att knyta ihop säcken med det bästa världen har att erbjuda just nu inom alternativ jazz. Lite mer får du allt tåla. Sen får du gå hem, eller kanske dansa vidare under sommarhimlen inspirerad av mystiska ackord och sensuella melodier.

Kungen av etiopisk jazz föddes 1943 i Etiopien men skickades som tonåring av sin familj till Wales för att studera till ingenjör. Det är oklart hur det kom sig att den unge mannen istället valde att studera musik, först vid två universitet i London och därefter vid det anrika Berklee College of Music i Boston där han fördjupade sig i vibrafon och percussion. Intresset väcktes snart för latin jazz och 1966 spelades två skivor in i New York: ”Afro-Latin Soul” och ”Volumes 1 & 2”. Med dessa introducerade Mulatu congas och bongos i etiopisk musik som kom att bli oerhört populärt i hemlandet. Den etiopiska jazzen var född men höll sig till sitt geografiska närområde. Först senare på 90-talet återupptäcktes Mulatus skivor internationellt och ansågs av samlare som rariteter.

Det finns en mystik kring Mulatus arrangemang, som att följa en oral deckarbok i jakt på en lönnmördare eller upptakten till en sensuell scen i en Tarantino-film. Kanske var det dessa associationer som fångade regissören Jim Jarmusch när han bad Mulatu göra soundtracket till hyllade filmen Broken Flowers från 2005. Detta innebar det stora genombrottet och sedan dess har den numera åldrade men dock energiske mannen skapat sig ett världsnamn som artist och kompositör.

Under 2000-talet har Mulatu turnerat världen runt med bland annat Massachusetts-baserade jazzbandet Either/Orchstra och London-baserade jazzkollektivet Heliocentrics. Tillsammans med Heliocentrics, Either/Orchestra och andra ledande jazzmusiker från England har albumet ”Mulatu Steps Ahead” producerats. Musiken tar återigen nya direktioner med influenser av väst-orienterad jazz med etiopiska tongångar för att utveckla det unika sound Mulatu var pionjär för på 60- och 70-talet. Varje enskilt spår berättar sin egen historia. ”Radcliffe” komponerades specifikt för Radcliffe Institutet vid Mulatus tid som föreläsare på Harvard i Boston. ”The Way To Nice” skrevs på de franska landsvägarna under turnén där, inspirerad av det turkosa lugn som omfamnade musikernas sinnen. ”Assosa” adopterar traditionell musik från den nordvästra stammen Assosa i Ethiopien tillsammans med nyarrangerade låtar av Mulatu från det tidiga 90-talet. Resultatet är storartat svängigt.

Det är nu det sker, skymningen som inte finns, tystnaden som består av nyanserade melodier, tomheten som är fylld av ditt och mitt hjärta. Avslutet är också början, ljust.

 

För att läsa mer klicka här

Följ oss FacebookTwitter