New Tango Orquesta

New Tango Orquesta [Stockholm]

Föreställ dig att du sitter i en konserthall och ska lyssna på ett klassiskt kammarstycke. Det du hör är något helt annat, något du aldrig upplevt tidigare. Det kallas Tango Nuevo och det är New Tango Orquesta (NTO) som framför sin musik som en fusion av tango, barock, fri improvisation, modern kammarmusik, minimalism. Det ena stycket så skört att en vindpust skulle kunna få tonerna att vibrera, andra som bastanta ljudbilder i moll och dur som tycks rotade djupt ner i musikernas hjärtan. Oerhört träffsäkert och avskalat, samtidigt nyanserat och fantasifullt.

NTO startade 1996 som en kvintett under ledning av kompositören Per Strömby som ligger bakom det uppmärksammade electronica/pop/konst-projektet Zeigeist och som nyligen släppte ett debutalbum med projektet Pear Fiction. Efter fyra hyllade album släpptes det femte ”Vesper” i september 2010 som spelades in i den lilla svenska byn Forsvik, totalt avskilt från civilisationen. Denna gång med en violinist som tillskott och gruppen blev därmed en sextett som på skivan breddar det musikaliska spektra till nya dimensioner inspirerade av den skog och tystnad som omslöt huset där inspelningen ägde rum. Tiden på den öde vischan visade sig fördelaktig, ”Vesper” har hyllats av Sveriges största dagstidningar och erhållit berömmelse världen över.  Även den tidigare skivan ”The Kiev Concert”, som är en liveinspelning från när NTO gästade konserthuset October Palace i Kiev, har fått kritikerna häpnadsväckande berörda.

Efter hyllade internationella spelningar har turen nu kommit till Göteborg och Clandestino Festival. Mycket förväntansfulla och med öppna hjärtan kommer vi att stå i publikhavet när Tango Nuevo är den nya musikstil som ska erövra våra sinnen denna afton eller vesper som det heter på latin.

Följ oss FacebookTwitter